Comunități învecinate ariei protejate Natura 2000 ROSCI0147
Pădurea de stejar pufos de la Mirăslău

Comuna Mirăslău este situata pe limita vestica a podisului Transilvaniei, pe DN 1, pe malul raului Mures. Este asezata in nordul judetului Alba la o distanta de 30 de km de resedinta judetului Alba si 7 km de orasul Aiud.


Comuna Miraslau este atestata documentar din anul 1219, satul numindu-se "Vila Mirislau". Asezarea straveche a Miraslaului este afirmata si de sapaturile arheologice intreprinse aici de catre cercetatorii de la Institutul de Arheologie din Cluj Naloca si Muzeul de Istorie din Aiud, care au scos la iveala urme materiale din epoca metalelor, obiecte de ceramica, vase ce apartineau populatiei bastinase.
Are în componență 6 sate: Mirăslău (reședință, Cicău, Decea, Lopadea Veche, Ormeniș și Rachiș.

Satul Cicău

Satul Cicău este situat în partea centrală a României, în nordul județului Alba. La nord se învecinează cu Lopadea Veche, la nord-est cu Rachiș, la vest cu Podeni, la sud-vest cu Ciugudu de Sus iar la est cu Ormeniș și Mirăslău. Altitudinea medie: 372m.
În acest sat s-a descoperit o necropolă de înhumație datând de la sfârșitul secolului al VII-lea și începutul secolului al VIII-lea, în care s-au găsit cercei, arme (o sabie, un topor, un vârf de lance) și piese de harnașament (zăbale, falere, scărițe de șa, rozete). Siturile arheologice de la Cicău din punctul "Săliște" sunt înscrise pe lista monumentelor istorice din județul Alba[3] elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.
Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 139) localitatea apare sub numele de Csákó. Până în anul 1876 localitatea a aparținut Scaunului Secuiesc al Arieșului.

Satul Decea

Pe teritoriul acestui sat s-a descoperit în anul 1888 un cimitir de înhumație de la sfârșitul Neoliticului, în care s-au descoperit unelte din piatră cioplită (topoare) și din bronz (topoare cu tăișuri în cruce), vase din ceramică, coliere de mărgele din cupru și din cochilii de scoică, precum și urmele unei așezări rurale romane din sec. II-III d.C., cu bogat inventar (ceramică, arme, obiecte de uz gospodăresc, o statuetă a unei divinități feminine etc). Situl arheologic de la Decea din punctul “După Garduri” este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Alba[2] elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.
Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 139) localitatea apare sub numele de „Détse”.

Satul Lopadea Veche

Situl arheologic de la Lopadea Veche din punctul “Jidovina” este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Alba[2] elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.
Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 139) localitatea apare sub numele de „O: Lapád” (Olah Lapád = Lopadea Românească). La sudul satului este marcat pe hartă un monument ("Mausoleum").

Satul Ormeniș

Siturile arheologice de la Ormeniș din punctul “Cânepiști” sunt înscrise pe lista monumentelor istorice din județul Alba[3] elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010. Sat întemeiat de secui; din secolul al XVI-lea cu locuitori preponderent români (printre care mulți mici nobili români).
Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 139) apare sub numele de Örményes. Până în anul 1876 a aparținut Scaunului Secuiesc al Arieșului.

Satul Rachiș

Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 124), localitatea apare sub numele de „O. Rákos” (Oláh Rákos = Rachișul Românesc).

Sursa:
http://www.primariamiraslau.ro/
http://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna

Conservarea biodiversității în doua situri ”Natura 2000” prin implicarea comunităţilor locale

logo fonduri norvegiene
fundatia pentru parteneriat
logo fondul ong
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014.
Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informației prezentate revin inițiatorilor website-ului. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.