PANOUL NR. 10
ORHIDEE

Printre minunile naturii se numără orhideele, splendori ale lumii plantelor. În lume există aproximativ 30.000 de specii de orhidee sălbatice și 120.000 de specii de hibrizi, cu cele mai variate forme și culori. În România trăiesc 58 de specii de orhidee, aşa numitele orhidee europene, cunoscute şi ca orhideele terestre sau autohtone. Ele pot fi întâlnite şi în alte ţări din Europa, însă sunt din ce în ce mai rare.

Foto 21

Orhideele din țara noastră sunt specii terestre, care cresc pe unde ne așteptăm mai puțin: în pajiști, în mlaștini, liziere de pădure și luminișuri. Din cauza lipsei de educație în ceea ce privește protecția mediului, multe locații cu orhidee autohtone au fost distruse.

Amenințările la adresa orhideelor autohtone sunt:

• exploatarea irațională a pășunilor și a pădurilor
• dezoltarea turismului de masă
• dezvoltarea construcțiilor de case de vacanță în zonele subcarpatice
• dezvoltarea infrastructurii rutiere fără studii ecologice competente
• schimbările climatice globale
• depozitarea deșeurilor
• comerțul ilegal cu buchete de flori sălbatice

Foto 22

Trei dinți (Orchis tridentata) – Trăiește în pajiști însorite, la marginea pădurilor, în poienițe și fânețe. Perioada de înflorire este din martie până în iunie.    
De obicei orhideele sălbatice cresc în zonele tropicale însă ele pot fi întâlnite şi în medii ca Siberia, Alaska, deşerturile Mexicului sau Anzii Columbiei. Chiar şi in Europa cresc orhidee. Există două specii Australiene care cresc sub pământ, şi se spune că sunt atât de rare înâat nu există fotografii color cu ele. De fapt orhideele cresc în orice mediu de la cald la rece, de la uscat la foarte umed. Fiecare continent are o floră de orhidee proprie.

Dacă amintim de Papucul Doamnei sau Sângele Voinicului, este posibil ca o parte din interlocuitori să ştie că ele sunt orhidee. Dacă spunem poroinic, untul vacii, gemănariţa, albina, pribonic, ouăle popii, ura, buhai, trinji, garbiţa, moşisoare, burzisor, căpşunica şi adăugăm faptul că ele sunt orhidee, s-ar putea să fim priviţi ca persoane care inventează nume pentru a impresiona audienţa. Toate aceste plante există însă, fiind consemnate în Flora Romaniei ca fiind orhidee. Sunt orhideele autohtone din Romania! Sunt orhideele autohtone din Europa! În aproape toate ţările europene ele sunt protejate prin lege. La noi doar câteva specii au acest statut. Din cauza lipsei de educaţie în ceea ce priveşte protecţia mediului multe locaţii cu orhidee autohtone au fost distruse. Orhideele reprezintă una dintre cele mai periclitate grupe de plante la nivel mondial.

Orhideea ajunge la înflorire dupa câţiva ani de maturizare. La unele specii, florile pot fi polenizate doar de o anumită insectă, pe care planta o imită ca formă, sintetizând şi feromonul de imperechere al partenerului gazdei. Rizomul este simetric, având formă a două formaţiuni globulare. Seminţele au dimensiuni atât de mici (aproximativ 0,1mm) încât pot fi percepute ca un grăunte de praf. În schimb, o capsulă poate să conţină sute de mii de seminţe, care sunt împrăştiate de vânt pe hectare intregi de păşune. Ele nu conţin substanţe nutritive, ca urmare, embrionul încolţit va supravieţui doar dacă găseşte în pământ o ciupercă, cu care specia se asociază într-o simbioză care va dura toată viaţa.

Plantele ajung la înflorire dupa mulţi ani de maturizare, timp în care orice perturbare a condiţiilor de mediu le poate distruge. Fiind într-o relaţie foarte strânsă cu mediul în care trăiesc, orhideele sunt printre primele plante afectate de deteriorarea habitatului şi de presiunile antropogenice zilnice. Din aceste cauze, măsurile de protecţie sunt absolut necesare şi sunt foarte urgente, dacă dorim să păstrăm patrimoniul naţional existent.

Între cele 58 de specii de orhidee sălbatice de pe teritoriul României se numără: Anacamptis pyramidalis, Cephalanthera damasonium, Cephalanthera longifolia, Cephalanthera rubra, Cypripedium calceolus, Dactylorhiza fuchsii, Dactylorhiza incarnata, Dactylorhiza maculata, Dactylorhiza majalis, Dactylorhiza sambuccina, Epipogium aphyllum, Epipactis atrorubens, Epipactis helleborine, Epipactis microphylla, Epipcatis palustris, Gymnadenia conopsea, Himantoglossum hircinum, Limodorum abortivum, Listera ovata, Neottia nidus-avis, Nigritella rubra, Nigritella nigra, Ophrys apifera, Ophrys sphaegodes, Orchis coriophora, Orchis laxiflora ssp. elegans, Orchis laxiflora ssp. palustris, Orchis mascula, Orchis militaris, Orchis morio ssp. morio, Orchis morio ssp. alba, Orchis morio ssp. picta, Orchis pallens, Orchis papilionacea, Orchis purpurea, Orchis simia, Orchis tridentata, Orchis ustulata, Orchis x gennarii, Platanthera bifolia, Platanthera chlorantha, Spiranthes spiralis, Traunsteinera globosa.

 

Conservarea biodiversității în doua situri ”Natura 2000” prin implicarea comunităţilor locale

logo fonduri norvegiene
fundatia pentru parteneriat
logo fondul ong
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014.
Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informației prezentate revin inițiatorilor website-ului. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.