PANOUL NR. 2

PAJIȘTEA

Rușcuța de primăvară (Adonis vernalis) denumirea genului (Adonis) provine dintr-o legendă greacă, când Adonis, întruchiparea frumuseții bărbătești, a fost ucis în timpul unei vânători de către un mistreț. Pe locurile unde i-a curs sângele a crescut câte o floare de Adonis. Perioada de înflorire este în aprilie-mai. ESTE O SPECIE RARĂ. Este o plantă erbacee perenă din familia Ranunculaceae, cunoscută sub mai multe denumiri populare: bulbuc, buruiana-calului, buruiană de talan, buruiană neagră, chioara-găii, cocoșei, dedinița, dediței galbeni, scânteiță, spânț, spânț de cal, spreuț, floarea-Paștelui.
    
Planta este erbacee, perenă şi prezintă în sol un rizom scurt, tare, gros, din care pornesc rădăcini fibroase. Din rizom se dezvoltă tulpini florifere și sterile de până la 45 cm, cu frunze filiforme și flori solitare la vârful tulpinii, cu un diametru de până la 8 cm, de culore galben-aurie, lipicioase cu 5 sepale și 10 - 20 petale lungi de 2 – 4 cm și multe stamine. Înflorește din aprilie până în mai și face un fruct de tip poliachenă cu achene scurt-păroase.

Specia vegetează pe coaste abrupte, în pășuni și fânețe uscate, însorite, de la câmpie până în zona montană. În România este răspândită în zonele de podiș și de deal din Subcarpații românești. Este răspândită în Europa centrală și de Sud și în Asia de Vest.

În scopuri medicinale se întrebuințează numai părțile aeriene, recoltate când planta este în plină floare. Ruşcuta are următoarele proprietăţi: cardiotonic, diuretic, calmant şi are acţiuni sedative asupra cordului.

Planta conține glicozide (adonitoxină, adonidozidul care conțina cumarină și vernadină), uleiuri volatile, tanin, saponine, rezine, colină, acid palmitic, linoleic, fitosteroli și săruri minerale. Este un cardiotonic și se utilizează în tratarea unori afecțiuni cardiace (tahicardie, extrasistole) sau a tulburărilor neurovegetative.

Foto 1

Năpârca, șopârla apodă, șarpele de sticlă sau viermele orb (Anguis fragilis) este o șopârlă lipsită de membre, cu corpul lung de 25 - 30 cm din familia Anguidae.

Specia este ovovivipară, adică femela poartă ouăle până la eclozare dar fără ca puii să aibă legături placentare cu mama. Aceștia apar de obicei în august și se hrănesc la început cu larve mici, iar apoi cu tot felul de artropode, melci, râme.

Această specie apodă de şopȃrlă este confundată de majoritatea oamenilor cu un şarpe şi uneori chiar cu vipera, pentru că are şi ea coada scurtă. Pierderea cozii ȋn caz de pericol este caracteristică la şopȃrle şi se numeşte autotomie. Locul rupturii se regenerează cu o coadă mai scurtă şi fără vertebre osoase. Specia are ȋn prezent denumirea ştiinţifică Anguis colchica (Nordmann, 1840). Este confundat cu un șarpe, dar este o șopârlă fără picioare și o dovedește faptul că în caz de pericol, ca oricare altă șopârlă își lasă coada în gura prădătorului. Culoarea brun-cenușie cu aspect lustruit dă senzație de fragilitate, de aici numele de fragilis. Popular se mai numește șarpele-de-sticlă. ESTE O SPECIE OCROTITĂ DE LEGE.

Foto 2


Fluture Sailor comun (Neptis hylas) este o specie diurnă, de interes comunitar,  protejat conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/ 2007. Se mai numeşte şi fluturele zebră, după dungile alb – negre de pe aripi. Ouăle sunt depuse pe plante din genul Lathyrus sp., cu care se şi hrănesc larvele. Acestea se mai hrănesc şi cu frunze de salcȃm. Adulţii preferă luminişurile de pădure cu multă lumină şi căldură la sol. Vulnerabilitatea speciei constă ȋn schimbarea gospodăririi tradiţionale a habitatelor şi igienizarea prin tăieri a tufelor de pe păşuni şi liziere de pădure. Bătăile aripilor sunt scurte, aproape orizontale, dând o senzație că alunecă în aer. Aripile anterioare sunt negre cu pete triunghiulare albe. S-a observat că poate emite anumite sunete, a căror importanță nu a fost încă identificată. Are două generații pe an, între mai-iunie și iulie-septembrie. Ouăle sunt depuse unul câte unul pe specii de leguminoase. SPECIE OCROTITĂ DE LEGE.

Foto 3

 

Conservarea biodiversității în doua situri ”Natura 2000” prin implicarea comunităţilor locale

logo fonduri norvegiene
fundatia pentru parteneriat
logo fondul ong
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014.
Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informației prezentate revin inițiatorilor website-ului. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.