PANOUL NR. 3
GUŞTERUL

Şopȃrla verde sau guşterul (Lacerta viridis) prin frumuseţea coloritului şi guşa verde a masculului impresionează pe oricine. Guşterul face parte din clasa Reptilia, ordinul Lepidosauria, familia Lacertidae. Preferă pajiştile ȋn pantă cu mici rȃpe argiloase sau nisipoase. Specia este teritorială şi rivalii sunt ȋndepărtaţi de poziţia de intimidare cu guşa umflată, ȋnălţat pe picioare şi cu flancurile ridicate. La nevoie recurge cu uşurinţă la lupte teritoriale, guşterul ştiind să se protejeze de prădători ȋn galerii proprii, dar se caţără cu uşurinţă ȋn tufe sau pe scoarţa copacilor. Este cea mai mare și cea mai frumos colorată șopârlă care trăiește la noi, ajungând până la 40 cm sau chiar 50 cm. De obicei, masculul depășește cu câțiva centimetri în lungime femela. Sunt animale puternice, cu statura zveltă, pe care le-o conferă coada lungă, reprezentând două treimi din mărimea totală a gusterului. Coada are un rol important și în deplasarea animalului, dându-i rapiditate.

La mascul, partea dorsală (spatele) este galben-verzuie cu puncte negre, iar partea ventrală (burta) de un galben-deschis. În perioada împerecherii gâtul masculului este, deseori, de culoare albastră strălucitoare. Femela are un colorit mai puțin intens, partea dorsală fiind verde, iar pe fiecare latură prezintă câte o dungă longitudinală de culoare deschisă.

Culoarea verde a acestor sopârle îi ajută să se camufleze atât pe sol, cât și prin copaci, scăpând de prădători. Hrana lor este alcătuită din insecte, păianjeni și, foarte rar, din puii unor păsări.

Animalul se reproduce depunând ouă, iar în lunile de iarnă hibernează în scorburile copacilor sau în crăpăturile stâncilor. ESTE O SPECIE OCROTITĂ DE LEGE.

Foto 4

 

Conservarea biodiversității în doua situri ”Natura 2000” prin implicarea comunităţilor locale

logo fonduri norvegiene
fundatia pentru parteneriat
logo fondul ong
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014.
Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informației prezentate revin inițiatorilor website-ului. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.