PANOUL NR. 5
PÂLCURI DE IRIȘI

Irisul pitic (Iris pumila) este o plantă perenă din familia Iridaceae, geofită, de 10 – 15 cm. Este frecventă prin pajişti, coaste pietroase, stâncării înierbate, din zona de stepă până în etajul fagului. Este un iris xeromezofil, oligotrof, subtermofil. Irisul, ca parte a ochiului, reprezintă micul grăunțe de paradis care trăiește în fiecare dintre noi. În Grecia antică, irisul era un simbol al Ideii și Mesajului. Bărbații plantau adesea flori de iris pe mormintele iubitelor sau soțiilor lor ca un dar adus zeiței Iris , care avea îndatorirea de a conduce sufletele femeilor spre câmpiile Eterne. Înflorește în mai. ESTE O SPECIE RARĂ.

Foto 9

Irisul de stepă (Iris aphylla sinonime Iris hungarica, Iris aphylla ssp. hungarica) este o plantă perenă din familia Iridaceae, geofită, de 15 – 35 cm. Creşte sporadic din zona de silvostepă până în etajul gorunului, prin pajişti uscate, locuri nisipo-pietroase. este un iris xeromezofil, oligotrof. Este o plantă plină de semnificații. Este un simbol al credinței, al înțelepciunii și al destinului. În creștinism este considerată ca fiind floarea Fecioarei Maria. Privită cu atenție putem observa că floarea are forma crucii, iar petalele sunt grupate câte trei (Sfânta Treime), fiind simbol al vieții veșnice. Înflorește în aprilie-mai. ESTE O SPECIE RARĂ.

Foto 10

Şopȃrla verde sau guşterul (Lacerta viridis) prin frumuseţea coloritului şi guşa verde a masculului impresionează pe oricine. Guşterul face parte din clasa Reptilia, ordinul Lepidosauria, familia Lacertidae. Specia este teritorială şi rivalii sunt ȋndepărtaţi de poziţia de intimidare cu guşa umflată, ȋnălţat pe picioare şi cu flancurile ridicate. La nevoie recurge cu uşurinţă la lupte teritoriale, guşterul ştiind să se protejeze de prădători ȋn galerii proprii, dar se caţără cu uşurinţă ȋn tufe sau pe scoarţa copacilor. Este cea mai mare și cea mai frumos colorată șopârlă care trăiește la noi. Coada are un rol important în deplasarea animalului, dându-i rapiditate. Culoarea verde a acestor șopârle le ajută să se camufleze atât pe sol, cât și prin copaci, scăpând de prădători. ESTE O SPECIE OCROTITĂ DE LEGE.

Foto 11

 

Conservarea biodiversității în doua situri ”Natura 2000” prin implicarea comunităţilor locale

logo fonduri norvegiene
fundatia pentru parteneriat
logo fondul ong
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014.
Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informației prezentate revin inițiatorilor website-ului. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.